HR EN IT

DESTINACIJE

Pakoštane

Pakoštane je malo dalmatinsko mjesto smješteno  između Vranskog jezera i mora, u blizini čak  pet nacionalnih parkova (Kornati, Krka, Paklenica, Plitvička jezera i Sjeverni Velebit) i dva parka prirode (Telašćica i Vransko jezero) jedinstvene ljepote. Nedaleko Pakoštana nalaze se povijesni grad Zadar, kolijevka hrvatske kulture i povijesti, Biograd n/m i grad Šibenik nadaleko poznat po katedrali Sv. Jakova. Ispred mjesta tri su otočić: otočić sv. Justina s crkvicom na sebi,  Veliki Školj nosi križ, a Babuljaš nosi šumicu na plećima. Mještani ih zovu: VJERA, UFANJE i LJUBAV, tri kćeri dobrog duha kršćanstva.

Ako želite osjetiti pijesak, šljunak i kamen na jednom mjestu i skriti se u hladu guste borove šume ili uživati na suncu onda su Pakoštane idealan izbor.

         

U zaleđu Pakoštana nalazi se mjesto Vrana  koje je odigralo ključnu ulogu u hrvatskoj povijesti. Ovdje se nalazila utvrda i samostan vitezova Templara, poznatiji kao Stari grad Vrana. U benediktinskom samostanu u Vrani čuvala se kruna hrvatskih kraljeva. U 16. stoljeću Turci su u Vrani zarobili i odveli u zatočeništvo tri tisuće ljudi i u potpunosti zavladali ovim krajem. U blizni Vrane se nalazi Han Jusufa Maškovića, poznatiji kao Maškovića Han. 

U ovom prostoru se svake godine održava manifestacija Dani vitezova Vranskih u kojoj se oživljavaju likovi i kulise iz doba davnih vremena.