HR EN IT

DESTINACIJE

Biograd na Moru

Biograd na Moru je središte rivijere koju čine na obali mjesta Petar na Moru, Turanj, Sv. Filip i Jakov, Biograd na Moru, Pakoštane i Drage, na otoku Pašmanu mjesta Tkon, Kraj, Pašman, Barotul, Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac, te na otoku Vrgada istoimeno mjesto. Zahvaljujući položaju u najrazvedenijem dijelu hrvatske obale Jadrana, tu se pružaju mogućnosti nautičkog turizma kao u malo kojem dijelu Sredozemlja. U bližoj okolici su tri nacionalna parka: Paklenica, Kornati i Krka, te park prirode Telašćica.


Uz kulturno-povijesnu baštinu, Biograd karakteriziraju lijepe plaže, slikoviti zaljevi, te raznovrsne smještajne mogućnosti. U gradu je mnogo restauracija u kojima se nude specijaliteti domaće i međunarodne kuhinje.

 

U ljetnim mjesecima za turiste se pripremaju brojne kulturne, zabavne i sportske priredbe: pučke fešte na otvorenome, na bazenu uz hotel Ilirija, u kinu; održavaju se sportski turniri i natjecanja.
Slikoviti Pašmanski kanal s nizom otočića štiti Biograd i rivijeru od jačih udara vjetra s mora, što je povoljno za kupače i za nautičare. Iz Biograda na Moru brodicama se organiziraju izleti na Kornate, kao i u susjedni park prirode Telašćicu. U blizini (7 km) je Vransko jezero, najveće u Hrvatskoj, bogato slatkovodnom ribom, pa se organiziraju ribolovni izleti.

U Biogradu na Moru postoji i jedan od najvećih i najopremljenijih teniskih središta na ovom dijelu Jadrana, koji raspolaže s 14 osvijetljenih klasičnih terena, te 6 igrališta s tvrdom podlogom. Smješten je u borovoj šumi, uz plažu. Odlične su mogućnosti i za jedrenje i ronjenje pa se za te sportsko-rekreacijske aktivnosti organiziraju škole.


Biograd je luka nautičara koji krstare Jadranom i plove Kornatima. Tijekom cijele godine organiziraju se regate, škole jedrenja i druge nautičke aktivnosti.