HR EN IT

DESTINACIJE

Novalja

Novalja je turističko središte otoka Paga. Razvila se u blagom zaljevu sjeverozapadnog dijela otoka. Posebnu atraktivnost daju joj njezine prekrasne pješčane i šljunčane plaže kojima je okružena.

Među njima posebno se ističe plaža Zrće kao jedna od najvećih i najljepših plaža na Jadranu, koja zbog svojih prirodnih obilježja i opremljenosti raznim sadržajima ima Plavu zastavu. Raznovrsna rekreativna ponuda danju, a zabavno glazbena noću, čine ovu plažu najposjećenijim turističkim lokalitetom na području Novalje.

 

  Sjevernije od Zrća nalaze se plaže Caska i Trinćel (odlično opremljena raznim sadržajima), a na vanjskoj strani otoka smještene su plaže Babe, Vrtić, Straško i Braničevica

 

Gradski muzej u Novalji jedna je od najzanimljivijih kulturnih ustanova, ponajviše što se unutar muzeja nalazi ulaz u podzemni vodovod izgrađen još u prvom stoljeću pr. Kr. Naime, podzemni vodovod u cijelosti je isklesan ljudskom rukom u kamenu, u dužini od 1042 metra.

 

Samo koji kilometar od Novalje, na vrhu Velo tusto čelo, nalazi se prirodni fenomen, megalitski otisak u kamenu poznat kao "Paški trokut". Posjet ovom lokalitetu zahtijeva spretnost u hodanju po kamenjaru zbog nedostatka utabane staze. Premda fenomen nije do kraja rasvijetljen i istražen, njegov nastanak neki povezuju s pojavom NLO-a nad cijelim paškim područjem u prošlim vremenima.